Min tid som bonde

Det mange ikke vet om meg, er at jeg har vært bonde, eller hobbybonde om man vil :) Jeg bodde på gård, og hadde masse dyr. Jeg har hatt høner, hanekyllinger, kaniner, gjess og sauer. Og hunder og katter såklart. Det hører jo med på en gård.

Det begynte egentlig med at vi leide hus på en gård. Der var det stor hage, masse jorder og mulighet til å bruke en del av fjøset. Jeg arbeidet som landbruksvikar, og hadde gått jordbruksskole, så forutsetningene for å drive sin egen lille gård var jo absolutt der. I og med at jeg var landbruksvikar, jobbet jeg på forskjellige gårder. Den ene plassen jeg jobbet, hadde et par kopplam, som var til endel bry for bonden. De spurte om jeg ville ha dem, og jeg kunne jo ikke si nei til det! Så var jeg i gang.Lammene vokste og ble store, fikk gå med vær, og fikk lam selv våren etter! Så kult! Det ble altså begynnelsen på mitt bondeliv. Saueflokken vokste, og etterhvert hadde jeg ti vinterforede sauer, og leverte en del lam til slakt. (Slaktet også lam hjemme til eget bruk, men det ble så tungvint at det var lettere å bare levere dem inn og få tilbake ferdig oppskåret kjøtt.)

Jeg anskaffet meg også høner. Det begynte også med at jeg fikk 3 høner som var litt halte. De la godt med egg, og jeg fikk lyst på flere. Jeg endte opp med ca 180 stykker. Til å begynne med bodde de i en gammel campingvogn som vi innredet med verpekasser og vagler og masse dilldall. Men etterhvert ble den gamle garasjen ominnredet, så de fikk større plass. De hadde egen dør hvor de kunne gå ut og inn som de ville. Det var høner overalt, helt til vi fikk gjerdet inn et område hvor de kunne være ute. Frittgående var de uansett. Dette er mange år siden.

Jeg tror jeg må ha vært blant de første som leverte økologiske egg fra frittgående høner til butikk. Miljøegg kalte vi det, og hadde egne flotte eggekartonger og greier. Jeg leverte til en grønnsakhandel, og fikk gankse godt betalt. Hver gang jeg leverte, fikk jeg med meg sekker og esker med grønnsaker og frukt til hønene. Grøntfor som ikke lenger kunne selges. Det var mer enn godt nok til menneskemat, men det ble altså hønsemat. Joda, jeg plukket ut det jeg hadde lyst på til oss selv også, så klart! Kan tro det var gøy å komme inn i hønsegården med en eske grønnsaker! Jeg måtte holde den over hodet, og hønene stormet til og klatret oppover meg for å få! Det så ut som jeg hadde et helt skjørt av høner på meg før jeg var framme ved foringsplassen! De visste godt hva eskene betød ja!

Var litt gøyalt når det blåste masse også. Det var et to meter høyt gjerde rundt der de var, for at vi skulle få ha blomsterbedene i fred. Høner kan jo ikke fly. Men det kan de når det blåser! Bakover! Kan tro det er morsomt når hønene kjenner vinden under vingene, og flakser sånn at de letter, og kommer flaksende baklengs over gjerdet!Haner hadde jeg også... 80 stykker fra de var søte små kyllinger, til de ble så store at de fant ut at stemmen kunne brukes til mer enn å bare pipe og klukke med. Det begynte med små hese hark og grynt. De så nesten himmelfalne ut da det plutselig kom helt andre lyder ut av dem! Så de harket og hostet, og til slutt kom det fra 80 stolte haner en hel kakafoni av kykkelikyyyyyyy! Nå hadde vi disse kyllingene for å fylle opp fryseren når de ble store nok. Og da de begynte sånn, da bestemte jeg meg ganske fort for at NÅ var de mer enn store nok!! Vi ble stående en hel dag og slakte og flå kyllinger, og fryseren ble ganske full!

Kaniner er også godt. Så jeg skaffet meg noen og avlet litt kaniner til slakt også. Jeg startet med en diger fransk vedder. Den var diger! Det var en hann, som fikk flere vedder-fruer. Han ble far til endel unger, og hadde vel bortimot 30 koner da han endte opp i gryta selv. 8 kilo kanin, det er ikke noen småtass akkurat! Men kaniner ble ikke helt det store. Ungene syns det var så dumt å slakte de søte kosedyrene, at det sluttet av seg selv ganske fort...

Gjess.... ja.. for noen irriterende skapninger! Vi hadde 8 stykker gående i hagen en sommer. De bråkte og skrek og dreit overalt! Da de ble slaktet, hadde vi absolutt ingen planer om å få flere av den sorten.... neinei... ikke i det hele tatt. De smakte godt, men var ikke verd alt bråket!

Ja... jeg har altså vært bonde, hatt masse dyr, og faktisk litt inntekter på det også, selv om det bare var meningen å være selvforsynt med kjøtt og egg og sånt. Og det var jeg jo også, mer eller mindre i noen år. Fikk nemlig også en ferdig slaktet gris av huseieren til jul hvert år. Han hadde nemlig griser på gården der vi bodde, som vi stelte for han. Grei deal det :)) (La det nå være sagt nok en gang. Dette er mange år siden, jeg er skilt fra han jeg var gift med da, og har nå vært samboer med min nåværende i over 12 år) Mine 3 eldste barn er vokst opp med dyr, og viten om hvor maten EGENTLIG kommer fra, altså ikke fra butikken. Jeg tror ikke de har hatt vondt av det. De er ikke blitt vegetarianere, noen av dem :)

Nå bor jeg i byen, og trivs egentlig veldig godt med det. Jeg kommer ikke til å anskaffe meg et eneste dyr igjen. Jeg har blitt alt for glad i den friheten det er å IKKE ha dyr. Men selvfølgelig, jeg elsker dyr for det :)) Dette var altså litt av min tid som bonde. Jeg kunne sikkert skrevet mye mer, men da måtte jeg porsjonert det ut over flere innlegg, og SÅ interessant tror jeg ikke det er!!

Bildene er forresten ikke av mine dyr! (bare så det er sagt!) Jeg har funnet dem på google.5 kommentarer

I gode og onde dager!

19.05.2011 kl.14:53

Jeg kunne tenkt meg et lite småbruk, men ikke flere dyr en at alle kunne Moses med.

muumimamma

19.05.2011 kl.16:49

Siv Svanem.: Ja, det er koselig med dyr :)

Vigdis-hus trua

19.05.2011 kl.19:58

En av mine drømmer er å ha eget småbruk,jeg får føre drømmene videre til datter og håpe at hun får drømmen om gård med hester oppfylt.

muumimamma

19.05.2011 kl.20:33

Vigdis: ja. Det er veldig kjekt med småbruk, men også veldig bindende. Vanskelig å reise noe sted når man har gård med dyr som må ha stell hver dag. Kanskje annerledes med hester. Det er jo ikke så vanskelig å finne hestepassere :)

roffens

20.05.2011 kl.20:41

Hærlig.....Det må være en kjempetid å mimre tilbake på. Selv ønsker jeg meg et lite småbruk, har ett utenfor byen her i sikte. Men det er litt for tøft for guttungen å bryte opp. I tillegg til at jeg må bli frisk først. Blir det gård, så blir det mest hunder på den da, og kanskje en hest eller to.

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits