I dag baker jeg boller... namnam!

Min datter skal  på jentekveld sammen med noen i klassen, og kom så fint til meg og spurte: Mamma, kan ikke du bake noen boller jeg kan ha med meg, du lager såååå gode boller!

Klart jeg må bake boller da, selv om jeg har senebetennelse og sliter med å både røre sammen deigen, og trille ut boller. Men klart hun skal få med seg boller til jentene for det!

Her står noen av bollene til heving:Og resultatet? 44 boller, lett blanding av rosinboller og hveteboller :) (3 brett med andre ord..) Før delte jeg deigen opp i ca 60 emner fordelt på 4 brett, men vi liker bollene litt store, så nå blir det færre, men større boller :)
Så de gode ut? Disse bollene er kjempelette å lage, og de blir deilige og luftige og saftige når de er ferdige! Hvis du har lyst å prøve min oppskrift (som jeg aldri har klart å mislykkes med) kan du prøve deg på den:

Lettvint oppskrift på boller!

ca 1 liter melk
100 gr smeltet margarin (eller flytende margarin)
250 gr melis
3 egg
2 pk gjær/tørrgjær
2 store ts kardemomme
1 ts bakepulver (kan sløyfes men gir ekstra heving i ovnen)
ca 1 1/2 kg hvetemel

Start med å koke opp halvparten av melken sammen med margarin og melis. Resten av melken piskes sammen med eggene, gjæren og kardemommen (evt. bakepulveret)

Hell den varme blandingen i og bland godt før melet has i litt om gangen. Deigen skal være ganske løs og klissete.

Hopp over heving og bak ut bollene med en gang, og la dem heve ca 2 timer, før de stekes 6-8 minutter midt i ovnen på ca 250 grader. Pensle med en blanding av melk og egg før de settes i ovnen. (eggene kan sløyfes om ønskelig)

Nammenam! Dette er godt! Lykke til! 

Nå skal jeg straks kjøre frøkenen til jentekveld, og så er det hjem og lage skikkelig hjemmelaget blomkålsuppe (med basilikum oppi, det er kjempegodt!)

9 kommentarer

justinpain

28.05.2011 kl.17:31

lavkarbo eller ei, disse skal jeg lage til mine barn en dag, ser utrolig gode ut:-)

www.myGlam.blogg.no

28.05.2011 kl.17:41

åååh naaaaam:D sånn ekunne jeg ha tenkt meg nå ja:)

muumimamma

28.05.2011 kl.17:44

justinpain: De ER utrolig gode. Og helt siden jeg fant denne oppskriften har jeg alltid fått deilige saftige og luftige boller. Alle andre oppskrifter jeg har prøvd blir faste og mye tørrere :)

muumimamma

28.05.2011 kl.17:44

www.myGlam.blogg.no: bare å sette igang å bake, det :)) Det er vel verd "strevet" :)

muumimamma

28.05.2011 kl.17:46

Og min datter var kjempefornøyd da hun kunne komme på døra til venninnene med rykende varme ferske boller :)

justinpain

28.05.2011 kl.17:56

Ja,det er kos å gjøre barna sine ekstra fornøyde, se gleden i øynene deres:-)

Jane Mysen

28.05.2011 kl.19:27

Så flink du er :) Og snill! Dette så skikkelig snadder ut! Jeg tåler ikke gluten særlig godt, så for meg fungerer det ikke så bra med boller, om jeg da ikke baker dem av glutenfritt mel, noe som ganske sikkert ikke gir et godt resultat. Men jeg vet hvordan skikkelige, hjemmebakte boller smaker, nam nam ...

muumimamma

28.05.2011 kl.19:30

Jane Mysen: Jeg har en nevø som ikke tåler gluten heller. Kanskje jeg skulle eksprimentere litt og se om jeg klarer å lage luftige fine boller med glutenfritt :) Så kan jeg invitere min søster og familien på bollefest :) Hvis jeg får det til, kan jeg gjerne gi deg oppskrift på det :) (Eller du har gjerne en selv som funker godt..)

muumimamma

28.05.2011 kl.20:14

Jane Mysen: Kanskje dette er verd å prøve? Jeg lette etter oppskrift, og fant en overlykkelig mamma på et forum som sa:

Endelig fant jeg en oppskrift som gav en deig jeg kunne jobbe med og boller som hverken var harde, smuldret eller var oljete å spise! Skal ikke så mye til for å glede mammaen til en liten cøliaker!

Dette er en bolledeig med god konsistens, fin å kjevle til kanelsnurrer, og ellers til boller, skolebrød eller kanelstenger.

1pk fersk gjær for søte deiger

6 dl melk

1ss fiberhusk+1-2ss pofiber(synes fiberhusk gir en spes.smak)

1 egg

250-300gram margarin

650 gram rød semper+ en pakke Toro fin kakemiks

150 gram sukker + 1ts sirup

1ts bakepulver+ 1 ts kardemomme

Smelt smøret og ha i melk, varm til 37 grader, smuldre gjæren i en bolle og tilsett melk/smør-blandingen. rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker/sirup og fiberhusk/pofiber. La svelle i 10 min. Tilsett egget og melet/bakepulver og la maskinen gå i 5-10 min. Nå skal du ha en passe fast deig, la den evt være litt løsere ved å holde av litt av melet.

Heves til dobbel str. i ca 30-50 min. Ha mel på bakebordet og kna deigen sammen. Deles i 2 og kjevles ut med lett hånd til et rektangel, pensle på mykt smør, strø med sukker/kanel. Rull sammen og del opp til snurrer. Heves i 30 min., pensle m/egg.

Stekes i 10-12 min på 225-250 grader.

Blir 24 store boller, kanelstenger eller skolebrød, noen flere snurrer. Lykke til!

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits