I dag baker jeg boller... namnam!
Min datter skal på jentekveld sammen med noen i klassen, og kom så fint til meg og spurte: Mamma, kan ikke du bake noen boller jeg kan ha med meg, du lager såååå gode boller!
Klart jeg må bake boller da, selv om jeg har senebetennelse og sliter med å både røre sammen deigen, og trille ut boller. Men klart hun skal få med seg boller til jentene for det!
Her står noen av bollene til heving:
Og resultatet? 44 boller, lett blanding av rosinboller og hveteboller :) (3 brett med andre ord..) Før delte jeg deigen opp i ca 60 emner fordelt på 4 brett, men vi liker bollene litt store, så nå blir det færre, men større boller :)
Så de gode ut? Disse bollene er kjempelette å lage, og de blir deilige og luftige og saftige når de er ferdige! Hvis du har lyst å prøve min oppskrift (som jeg aldri har klart å mislykkes med) kan du prøve deg på den:
Lettvint oppskrift på boller!
ca 1 liter melk
100 gr smeltet margarin (eller flytende margarin)
250 gr melis
3 egg
2 pk gjær/tørrgjær
2 store ts kardemomme
1 ts bakepulver (kan sløyfes men gir ekstra heving i ovnen)
ca 1 1/2 kg hvetemel
Start med å koke opp halvparten av melken sammen med margarin og melis. Resten av melken piskes sammen med eggene, gjæren og kardemommen (evt. bakepulveret)
Hell den varme blandingen i og bland godt før melet has i litt om gangen. Deigen skal være ganske løs og klissete.
Hopp over heving og bak ut bollene med en gang, og la dem heve ca 2 timer, før de stekes 6-8 minutter midt i ovnen på ca 250 grader. Pensle med en blanding av melk og egg før de settes i ovnen. (eggene kan sløyfes om ønskelig)
Nammenam! Dette er godt! Lykke til!
Nå skal jeg straks kjøre frøkenen til jentekveld, og så er det hjem og lage skikkelig hjemmelaget blomkålsuppe (med basilikum oppi, det er kjempegodt!)
justinpain
28.05.2011 kl.17:31
www.myGlam.blogg.no
28.05.2011 kl.17:41
muumimamma
28.05.2011 kl.17:44
muumimamma
28.05.2011 kl.17:44
muumimamma
28.05.2011 kl.17:46
justinpain
28.05.2011 kl.17:56
Jane Mysen
28.05.2011 kl.19:27
muumimamma
28.05.2011 kl.19:30
muumimamma
28.05.2011 kl.20:14
Endelig fant jeg en oppskrift som gav en deig jeg kunne jobbe med og boller som hverken var harde, smuldret eller var oljete å spise! Skal ikke så mye til for å glede mammaen til en liten cøliaker!
Dette er en bolledeig med god konsistens, fin å kjevle til kanelsnurrer, og ellers til boller, skolebrød eller kanelstenger.
1pk fersk gjær for søte deiger
6 dl melk
1ss fiberhusk+1-2ss pofiber(synes fiberhusk gir en spes.smak)
1 egg
250-300gram margarin
650 gram rød semper+ en pakke Toro fin kakemiks
150 gram sukker + 1ts sirup
1ts bakepulver+ 1 ts kardemomme
Smelt smøret og ha i melk, varm til 37 grader, smuldre gjæren i en bolle og tilsett melk/smør-blandingen. rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker/sirup og fiberhusk/pofiber. La svelle i 10 min. Tilsett egget og melet/bakepulver og la maskinen gå i 5-10 min. Nå skal du ha en passe fast deig, la den evt være litt løsere ved å holde av litt av melet.
Heves til dobbel str. i ca 30-50 min. Ha mel på bakebordet og kna deigen sammen. Deles i 2 og kjevles ut med lett hånd til et rektangel, pensle på mykt smør, strø med sukker/kanel. Rull sammen og del opp til snurrer. Heves i 30 min., pensle m/egg.
Stekes i 10-12 min på 225-250 grader.
Blir 24 store boller, kanelstenger eller skolebrød, noen flere snurrer. Lykke til!