Om barn og lommepenger..

Jeg har 4 barn. Den eldste har flyttet hjemmefra og tjener sine egne penger, men de andre tre... ja, de er her enda, og trenger konstant penger til ditt og penger til datt. Jeg kunne sikkert gjort som mange, gi dem en fast sum i uka, og latt det være med det.

Jeg er muligens litt gammeldags, men jeg syns ikke det er greit å gi ungene alt på et sølvfat uten å måtte gjøre noe til gjengjeld. Mange unger i dag får sjokk når de blir så store at de flytter for seg selv og må klare seg selv, og tjene sine egne penger, og faktisk måtte betale for alt de trenger! Hvor mange kommer ikke krypende tilbake fordi de ikke klarer seg, fordi foreldrene alltid har bare gitt dem alt de vil ha uten å måtte yte noe for det?

Her i huset har jeg laget meg et system. Alle ungene må selvfølgelig rydde og vaske sitt eget rom. Det er de store nok til alle sammen. De to eldste hjemmeboende må også vaske sine egne klær. De har faste vaskedager som de kan benytte seg av. Hvis de ikke kan den dagen, har de mulighet for å avtale bytte til en annen dag. Men de kan ikke bare glemme det, og så plutselig bare vaske på andre dager. Vi er jo flere i huset, og jeg har faktisk ganske mye klesvask. For vi er to voksne og enda et barn som har klær som trenger å vaskes. Og så er det alle håndklærne, og sengetøyet og alt annet som ikke går under personlig klesvask.

Min nest yngste benytter seg mye av buss, tog og båt, og har derfor behov for ungdomskort, som gir fri tilgang på alt det der. Jeg kunne bare gitt henne penger til ungdomskort hver måned, men i mitt hode blir det for lettvint. Jeg syns hun skal gjøre seg fortjent til det. Derfor har hun faste oppgaver som må gjøres før hun får  pengene til å kjøpe ungdomskort. Annenhver helg må hun vaske badet og gangen oppe i andre etasje, i tillegg til at hun må vaske trappa fra tredje etasje og helt ned til kjelleren. (vi bor i 2. og 3 etasje i en 4-mannsbolig og har felles trappegang)Utenom det, har jeg et klinkekulesystem. Ungene har hver sin "pengebinge", en glasskrukke med navnet sitt, hvor de samler klinkekuler. Hvorfor det? spør sikkert noen. Jo, det skal jeg fortelle dere:

I skapet på kjøkkenet har jeg hengt opp en liste med oppgaver de kan gjøre i huset. Alt mulig slags oppgaver som er vanlige å måtte gjøre i huset, fra oppvask, til støvsuging, klesvask, gulvvask osv. Listen er ganske lang av spesifikke oppgaver. Den henger altså på innsiden av skapdøra. Alle oppgavene har sin pris. i klinkekuler.  Og klinkekuler i forskjellig størrelse har hver sin verdi. Vi har triste matte kuler til fem kroner stykket, og så vokser verdien med utseende og størrelse, så de kan få kuler til verdi av 5, 10, 20, 30, 50 eller 100 kroner.  Men skal de f.eks ha en 100-kule, må de også jobbe for 100 kr på en dag, de kan ikke dele det opp i flere dager. Det kreves altså en innsats!

Kulene samler de altså i krukkene sine, og så kan de veksle dem inn i penger når de trenger penger til noe. De er ofte veldig flinke å jobbe sånn rett før ferier og sånt (det kan dere sikkert se ut fra bildet!), slik at de har litt ekstra feriepenger utenom de faste feriepengene som de får uansett. (Jada, de FÅR feriepenger av oss! Uten å måtte løfte en finger for det!) Men for at det ikke skal gå helt over styr, har jeg satt en grense på hvor mye de kan veksle inn på en gang, vi driter jo ikke akkurat penger heller. Så maxgrensen på veksel er på 1000 kroner hver. De får jo alt detrenger av mat og klær og sko og annet nødvendig utstyr, så dette er rene lommepenger.

Noen syns kanskje jeg er litt streng som "tvinger" dem til å jobbe for pengene. Men jeg har et mål med det: På denne måten lærer de seg at de skal jobbe for å tjene penger , penger er ikke noe som bare ramler inn på kontoen av seg selv, og at hvis de slurver med jobben blir de trukket i lønn. I tillegg til dette, lærer de seg også grunnleggende husarbeid, noe som HELT sikkert kommer godt med når de flytter for seg selv. Mange unger i dag aner ikke hvordan de holder huset rent, hvordan de lager mat, hvordan de vasker klær osv, for det er jo noe som mamma og pappa alltid har gjort! Og de har full forståelse for at de faktisk må jobbe for pengene, og gjøre en god jobb, den gangen de kommer ut i arbeidslivet.

Mulig at det bare er innbildning, men jeg tror faktisk at mine unger er ganske godt rustet til å stå på egne ben når den tid kommer! De vil nok takke meg for at jeg har vært streng, når de ser hvordan sine bortskjente jevnaldrede sliter når de innser at de faktisk må GJØRE noe, og gjøre det SELV for å klare seg alene :)) Alt dette KAN jo allerede mine barn. De har mer eller mindre fått det inn med morsmelka. Og det beste av alt er: De velger selv akkurat hvor mye de vil tjene. Det er INGEN som maser på dem om husarbeid eller noe. Men så er det da heller ingen som putter penger i hånda på dem, klapper dem på skulderen og sier: Se her, vennen min, ta dette og gå og kjøp deg noe du har lyst på!

3 kommentarer

Georgine

30.05.2011 kl.06:23

Enig med deg her. Klart de må gjøre noe for lommepengene. Prøver å få til et system jeg også, den ene har valgt å avstå fra lommepenger fordi han ikke gidder å gjøre noe. Men det er jo hans valg. Den yngste har småoppgaver i huset som han må gjøre for å få lommepenger.

Kaptein Kaos

30.05.2011 kl.09:45

For en fantastisk ide da! :) Dèt er å forberede seg godt til voksenlivet og lære at penger kommer ikke bare ramlende fra himmelen. Og å se at jo mer en ønsker seg, jo mer må en jobbe for det. Super måte å gjøre det på!

muumimamma

30.05.2011 kl.10:17

Kaptein Kaos: Ja jeg syns også det :) og ikke minst, det funker!

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits