Hva skjer??

Jeg blir nesten sjokkert når jeg ser hvordan det har blitt i Stavanger sentrum i det siste. Det har eksplodert med antall øst-europeiske tiggere i byen. 

Ikke bare sitter de på hvert hjørne rundt om i byen, i tillegg er det minst like mange som går rundt i gatene og stikker koppen sin opp i trynet på deg og roper: Pliiiis, pliiiiiis! Og de er ikke lette å bli kvitt. Noen følger faktisk etter deg og maser!


(bildet er hentet fra NRK sine nettsider)

Og det jeg også finner litt rart, er at det er utelukkende KVINNER jeg ser. Det kryr av kvinner i lange skjørt og sjal, forholdsvis slitte klær, som går rundt eller sitter på gata med koppene sine, men jeg har ikke sett en eneste mann gjøre det samme! De prøver å se underdanige ut, men er utrolig innpåslitne!

Joda, det er de faste som sitter rundt om med instrumentene sine og spiller mer eller mindre falskt. Men av en eller annen grunn har jeg ikke oppfattet dem direkte som tiggere.... Hvorfor? Jo, kanskje det har noe med at de faktisk GJØR noe for pengene de får. 

Men det er spesielt EN jeg har lagt merke til som har et par plasser han pleier å sitte. Han har en ryggsekk med kassettspiller i, en liten krakk, et par små trommer som ser ut som leketrommer. Og han ser nesten ut som julenissen der han sitter og forsiktig slår trommestikkene sine i takt med musikken fra kassettspilleren. Skulle gjerne hatt et bilde, og vist han fram, for selv om det er langt fra vakkert å høre på, er han faktisk et morsomt og koselig innslag i bybildet der han sitter, med en diger skinnlue, stort hvitt skjegg og skrukkete gammelt nesten tannløst ansikt, og et fantastisk stort smil til alle som går forbi! Og han hilser og smiler og sier HEI HEI til alle som går forbi, er alltid like blid! 

Jeg har gått forbi ham sikkert 100 ganger, og trukket litt på smilebåndet av denne mannen som alltid har et stort smil på lager. Men en gang jeg var i byen og handlet, og så denne mannen for n'te gang, tenkte jeg som så: Denne mannen er en fighter. Han gir ikke opp, han gjør ikke en flue fortred, og han gleder folk med sitt vesen (om ikke med sitt talent). Hver eneste dag sitter han der med trommene sine. Jeg syns nesten han fortjente noen kroner. Så jeg vrengte pengepungen for mynter (det ble sikkert 50-60 kroner totalt), og puttet i kofferten hans, og et større smil enn det han ga meg tror jeg aldri jeg har fått før! Et sånt smil var faktisk verd de 50-60 kronene :) 

Sånn utenom det gir jeg aldri penger til tiggere, de fleste av dem byr meg faktisk imot. Jeg kunne nok sikkert gjort som min datter gjorde i Oslo engang... å kjøpt en kopp kaffe og en bolle og gitt til en, om jeg så en som skilte seg positivt ut, men ellers? Neitakk, hvis de har det så fælt her i landet at de må tigge, hvorfor i allverden kan de ikke heller komme seg hjem dit de kom fra??

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits