Skoleuniform, for eller imot?

Her i Stavanger, og i resten av Norge går unger i hva de vil av klær på skolen.... For det meste.

Og motepresset øker hele tiden, lenger og lenger ned i klassene. Det er få barn som tør å være seg selv og gå i klær bare fordi de selv liker dem, føler seg komfortable i dem og fordi de gir fullstendig blaffen i hva andre synes om dem. Nå skal det være sånn og sånn. Og hvis de våger å ikke følge den malen, så blir de fort satt utenfor med mindre de har en sterk personlighet og er en av de populære. De kan tillate seg litt mer enn utskuddene.

Det skal være Converse sko, klær fra Bik Bok, Gina Tricot, eller aller helst fra dyre merkevarekjeder hvis man skal "være noe". Og som foreldre merker man jo fort presset på lommeboka, sannsynligvis mer enn barna selv gjør. Hver dag blir som en missekonkurranse, der dagen starter med å dolle seg opp for å ta seg best mulig og mest mulig "etter moten" ut. Og etter skolen vil jo alle med respekt for seg selv skifte til et nytt antrekk, før de kan gå ut...

Da er mitt spørsmål: burde man ikke heller innføre skoleuniformer i grunnskolen? Da stiller alle elever likt. Ingen utskudd med umoderne klær, og ingen "motepoliti". Og ikke minst, mindre stress om morgenen fordi man ikke trenger pønske ut hva man skal ha på seg. Når det allikevel for mange elever er så viktig å ikke gå med samme antrekk etter skolen, kan de jo like gjerne skifte fra uniform til privat antrekk... Det syns i allefall jeg. Og jeg tror faktisk man ville fått et større samhold blant elevene på skolene hvis alle måtte kle seg likt.

Hva mener du? Jeg leste dette innlegget høyt for min yngste tenåring og venninnen hennes før jeg publiserte det, og de var overrasket selv over hvor enige de er i det jeg har skrevet.

Det er jo faktisk ganske flott når ungene går i like klær, syns i allefall jeg :) Selv om det ikke nødvendigvis må være så "fint" som dette da :)

7 kommentarer

Unni

06.05.2013 kl.17:29

Jeg hadde skoleuniform til jeg begynte på høyere utdanning og de var i forskjellige farger etter skolen man gikk på. Ergo, var det noen som gjorde noe pøbelstreker, for det var det, da var det lettvint å bare ha en skole å lete etter 'gjerningsmannen' på, hehe. Ellers var det ikke noe som het mobbing av hverandre, uansett, tenna på tørk, briller e.l :-\ Her i huset er det motepress så det holder og jeg orker ikke, skam å melde, å sende en unge ut av døra med klær 'de ikke kan gå med' - da blir det mobbing på høyt nivå, det er bevist :-( Så, JA til skoleuniform !!!

muumimamma

06.05.2013 kl.18:27

Unni: samme her, man vil jo ikke at sine egne unger skal være nødt til å skille seg ut. Det liker ikke jeg, som prisbevisst mamma. Å måtte betale i dyre dommer for klær som unger vokser utav nesten før de får brukt det, det syns jeg er sløseri. Og det er faktisk mange som må snu på hver en krone her i landet, for å ha råd til mat etter at ungene har fått sine klær som ligger innenfor det som blir "godtatt" blant andre unger. Helt sykt, spør du meg.

frodith

06.05.2013 kl.21:52

Jeg tenker på mange måter at det hadde vært lurt med skoleuniform ja, tror man kan slippe mye mobbien, eller bare generelt dette med at man skal se de sosiale forskjellene. Tror det hadde fjernet mye press av forskjellige slag. Men jeg er ikke noe bastant FOR eller i mot...

eljos

07.05.2013 kl.07:59

Absolutt JA til skoleuniform!! Det er jo så mye snakk og snakk om mobbing blant barn og ungdom, hvorfor er det bare snakk og snikksnakk? skoleuniform hadde hjulpet på ett tema ihvertfall!!

muumimamma

07.05.2013 kl.12:03

eljos: akkurat, my point exactly!

Karoline Johannesen

07.05.2013 kl.22:52

Jeg liker tanken på skoleuniform, og det gjorde jeg også når jeg gikk på skole ennå. Uniformen gir en tilhørighet til skolen og binder alle litt sammen også. Og som du skriver så blir det ikke samme klespresset som det er nå.

muumimamma

07.05.2013 kl.23:14

Trollkaro: det gjorde jeg også. Var ganske misunnelig på de som gikk på den internasjonale skolen og brukte sånne fine uniformer på skolen :)

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits