Ikke A, ikke B, A + B = C?

Jeg har litt problem med å plassere meg selv i en gruppe. Det finnes to spesifikke grupper mennesker:

A-mennesker: Tidlig oppe og aktive fra morgen av. Våkner lett, og er våkne mer eller mindre fra det øyeblikket de slår øynene opp om morgenen. Tidlig trøtt om kvelden og sovner ganske lett.

B-mennesker sliter litt mer om morgenen. De har tungt for å våkne og trenger litt tid på å komne i gang. Fungerer greit på dagtid, og når kvelden kommer er de ofte i toppform og kommer seg ofte sent i seng, og blir gjerne liggende lenge før de sovner.

Å være i takt med naturens døgnrytme gir viktige fordeler ved overlevelse, og selv dyr som lever i mørke, samt éncellede organismer, har cirkadiske rytmer som i utgangspunkt er selv-styrende. Mange planter og dyr holder greie på sesongene ved hjelp av den innebygde «klokka», da de samler på informasjon om lengden på de lyse og mørke periodene. Julestjerner og andre planter ville ikke blomstre til det mennesker mener er rett tid, uten manipulering av lyse og mørke perioder. «Klokka» til dyr som forandrer fargen på pelsen etter sesongene, sikrer at de er blitt hvite før snøen kommer. Den indre klokken stilles inn daglig etter dagslyset.

Kroppens egen rytme er til vanlig noe kortere eller, oftere, lengre enn et døgn. Hos patte- og en del andre dyr er døgnrytmen styrt og regulert av lys som treffer spesielle, lyssensitive ganglieceller i netthinnen. Laboratoriedyr som lever i totalt mørke, lever etter sine egne korte eller lange døgn, rytmisk, men ikke i takt med det 24 timers døgnet.

Det samme skjer med mennesker som frivillig deltar i laboratorieforsøk. Uten informasjon om tid vil A-mennesket leve på et døgn som er nær 24 timer, mens B-mennesket vil leve på et døgn som nærmer seg 25 timer. Begge vil fortsette å sove i ca. en tredel av tiden og de andre cirkadiske rytmene så som hormonproduksjon (for eksempel kortisol og melatonin), appetitt og kroppstemperatur vil bli synkroniserte. Mennesker, gamle som unge, har en døgnrytmeperiode på gjennomsnittlig 24 timer og 11 minutt (24,18 timer).

A- og B-menneske

Blant normale A- og B-mennesker er det en nokså stor spredning, med spontan oppvåkning mellom ca. kl 05-09. Det vanlige tidspunktet for oppvakning er en bedre indikator enn leggetid. Søvnrytmen reguleres i hovedsak av tre faktorer:

hvor mange timer siden man sist sov (homeostatisk faktor)
døgnrytmen (cirkadian faktor)
og vaner/atferd.

Om det ikke er lett, så kan de fleste flytte søvntider til det som samfunnet (jobb, skole) krever. De som er lite fleksible og til vanlig våkner godt før kl 05 eller godt etter kl 09, har en døgnrytmeforstyrrelse.

Kroppstemperaturen til gjennomsnittsmennesket synker fra ca. kl 21, og da er melatoninnivået såvidt på vei oppover. Overskuddsvarmen blir borte mest gjennom føttene, som øker i overflatetemperatur 4-5 grader Celsius på et par timer. Kroppstemperaturen synker svært jevnt, ca. en og en halv grad, til ca. kl 05, da den brått tar til å stige.

A-mennesker har sin laveste temperatur tidligere på natten enn gjennomsnittet, og de er således nesten oppe i normal temperatur når de våkner og er helt våkne nesten med en gang. B-mennesker har det laveste punktet senere, våkner kort tid deretter og er typisk litt søvndrukne de første timene.

Eller

Jeg er hverken A eller B, men jeg er både A og B, eller er det C? Tidlig opp og virker, og sent i seng og ligger gjerne våken en stund. Ofte blir det bare 3-4 timer med søvn.

Jeg har blodtype AB. Kan det ha noe å si tro? Tenk om alle de med type A var morgenmennesker, og de med B mer nattaktive.... Hva så med de som har type 0?? Nei, det blir kanskje feil.

Skal ikke være lett å forstå dette gitt!!
(Alle fakta i innlegget er hentet fra Wikipedia, så er det sagt)
Er du A eller B- menneske?

4 kommentarer

Lithanna

14.06.2013 kl.13:31

Du hendelse ;)

Jeg var før SÅ B menneske!! Sent opp sent i seng.

Nå er jeg : Relativt tidlig oppe og alltid for sent i seng! Jeg klarer ikke sove 'middag' med mindre jeg er alt for sliten eller syk.

Jeg er aktiv hele morgen/ettermidag kveld/ natt- hvis det er bytur /

Hele denn uken har jeg hatt for lite søvn, men jeg fungrer. Men ser frem til å sove ''lenge'' i natt :p

Min mann er motsatt. han jobber natt og har ikke døgnrytme :p

muumimamma

14.06.2013 kl.13:45

Lithanna: og min mann slukner på sofaen hver kveld, jeg må vekke han for at han skal gå og legge seg. Og så fort hodet treffer puta, sovner han. Og våkner i 5-6 tida hver morgen

Lithanna

14.06.2013 kl.13:50

MIN ooog !

Går ikke ann å se på film, han snorker etter 2min :p

Og jeg vekker ham og sender ham i seng, så jeg kan se resten av filmen i fred.

Skal vi starte en klubb XD

muumimamma

14.06.2013 kl.13:56

Lithanna: hehe, det hadde vært noe :)

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits