Hvilket kjærlighetsspråk snakker du?

(Denne artikkelen fant jeg hos www.familieverden.no og den er skrevet av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten)

Noen av oss strør gode ord rundt oss som sukker på grøten. Andre kan føle like mye kjærlighet og aldri si ?Jeg elsker deg?. Forfatteren Gary Chapman mener den følelsesmessige bankkontoen kan fylles opp på ulike måter, han skiller mellom fem kjærlighetsspråk.

Dersom verken du eller kjæresten din har så stort behov for å høre gode ord, kan dere leve lykkelig uten at det brukes mange anerkjennende ord i forholdet. Da er heller ikke ord kjærlighetsspråket deres, ifølge Gary Chapman.

Forfatteren Gary Chapman deler i boken Kjærlighetens språk kjærlighetsuttrykkene inn i fem kategorier: anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet.

Ulike kjærlighetsspråk i forholdet gir utfordringer.
Kanskje viser dere hverandre kjærlighet på en annen måte. Men dersom den du lever med, har et annet kjærlighetsspråk enn deg selv, kan det by på noen utfordringer. Du opplever kanskje at du får det du trenger for sjelden, og du legger kanskje ikke merke til alt det gode som blir gjort for deg. Det viktige er ikke å være like, men at vi er bevisste og tydelige og forsøker å strekke oss litt.

Ta imot det du blir gitt.
Uansett hvordan du blir vist kjærlighet ? så husk å ta imot den. Det hjelper ikke mye om kjæresten sier ?Så fin du er i dag!? hvis du svarer: ?Var jeg ikke fin i går da?? Si takk for gode ord, tjenester og gaver. Si ja når den andre spør om du vil være med på noe gøy. Gi kjærtegn tilbake når du blir kjærtegnet. Legg merke til det den andre gir deg, og kjenn deg elsket.

Fra Kjærlighetens språk av Gary Chapman:

Anerkjennende ord.
Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ?Den middagen du laget i går var kjempegod?, ?Takk for at du handlet!?, ?Så vakre øyne du har?, ?Jeg vil alltid være hos deg?, ?Takk for at du lyttet til meg?, ?Det klarer du, jeg heier på deg?.

Tid for hverandre.
I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Det er også lett å nedprioritere kjæresten fordi han/hun alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, er det snart ikke noe forhold å prioritere bort . . . Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, gå en tur, reise på ferie sammen ? det viktige er å gjøre noe som løfter det paret dere er.

Tjenester.
Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å male en kommode, å hjelpe den andre med en oppgave eller å bære inn ved.

Gaver.
Gaver kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser kjæresten din, at du finner noe som den andre vil sette pris på.
En kvinne sa at den fineste gaven hun hadde fått, var et gavekort på treningstime hver torsdag, inkludert i gaven var at hun skulle komme hjem til nyvasket hus. En mann sa at den fineste gaven han hadde fått, var at hun hadde kjøpt nye fiskefluer til ham, og at hun ble med på tur og bare satt der og så på at han fisket.

Fysisk nærhet.
I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv.

10 kommentarer

joy

20.06.2013 kl.06:14

Så koselig å lese dette. Er gift i snart 23 år og er fortsatt like forelsket. Gjør de tingene du har skrevet og det virker:)

Hanne

20.06.2013 kl.06:31

Mye sant dette..

Mange fine ideer til et bedre samliv.

muumimamma

20.06.2013 kl.08:28

Hanne: ja alle burde lese dette :)

muumimamma

20.06.2013 kl.08:30

joy: så flott! det er nok sikkert noen som kan få seg en liten oppvekker nor de leser dette )

Forfatterspire på ville veier

20.06.2013 kl.10:46

Vi er veldig flinke til å gi hverandre en klem når vi ser at den andre kan trenge det. Det trenger ikke engang å være et kyss, bare kinn mot kinn. "Jeg er glad i deg," er kveldsrutinen, mens "Jeg elsker deg sies kanskje 3-4 ganger i uka. Man trenger ikke å overbruke disse ordene heller, for vi vet at vi er elsket av hverandre. Hver gang vi er ute og går, holder vi hender - og det kommer vi til å gjøre helt til vi er gamle (forutsett at vi er sammen så lenge. Jeg tror ikke det er umulig.) Etter snart 6 år er vi fremdeles forelsket i hverandre, og det føles veldig fint. :)

muumimamma

20.06.2013 kl.13:08

Forfatterspire på ville veier: åh, høres ut som et fantastisk forhold :) vi har det litt sånn vi også, selv om vi ikke pleier å holde hender da :) Og en ting til som jeg setter pris på er at vi krangler aldri :) Vi kan være uenige om ting, men ingen kan være enige om alt uansett. Og vi går aldri og legger oss sure på hverandre, uansett :) Uenigheter tar vi ikke med oss til sengs :)

Forfatterspire på ville veier

20.06.2013 kl.13:14

Det er veldig sant! Vi kan krangle en sjelden gang - sånn skikkelig krangle, men vi legger oss ikke som uvenner. Og vi klarer å holde oss saklige midt oppi det hele også. Ting er ikke alltid fantastisk, men vi har stor respekt for hverandre, og det er viktigst. :)

muumimamma

20.06.2013 kl.13:31

Forfatterspire på ville veier: jeg kan ikke tenke meg noen som har det fantastisk hele tiden. Og når man har vært sammen i mange år, blir mye fort en rutine. Hovedsaken er jo at man er glad i hverandre og viser det :) Gubbelille kommer alltid og kysser meg før han går på jobb, og når han kommer hjem, og før han legger seg, uansett :)) Og det setter jeg umåtelig stor pris på :))

Lithanna

20.06.2013 kl.14:29

Den boken har jeg faktisk lest. Kjærlighetens fem språk.

Fin bok :) Veldig fin!

muumimamma

20.06.2013 kl.14:39

Lithanna: ja det kan jeg tenke meg :)

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits