Dette er hva jeg har gjort :)

Opp gjennom årene har jeg gjort ganske masse forskjellig.

Etter ungdomsskolen søkte jeg meg inn på gymnaset, og kom inn. Jeg gikk grunnkurs, som i dag tilsvarer VK1 allmenn Studiespesialiserende (tror jeg), så fortsatte jeg med språklinja, og hadde Engelsk og tysk som hovedfag, og fransk som tilleggsspråk. Jeg liker språk, så det gikk bra, men helt ærlig trivdes jeg bedre med biologi, kjemi og fysikk, og jeg hadde også praktisk biologi som valgfag.

Etter to år på gymnaset var jeg drittlei alt som het skole, men ville ikke helt gi det opp, Så jeg søkte meg inn på en skole med mye mer praktiske fag, og lite teorifag. Det ble et år på jordbruksskolen i stedet for 3. året på gymnaset.

Deretter var jeg mer eller mindre klar for arbeidslivet, i allefall for mitt hode.

Min første jobb hadde jeg allerede som 14.åring, sommerjobb som jordbærplukker. Sååååå kjedelig! Og mens jeg gikk på gymnaset hadde jeg også jobb som avisbud. Jeg måtte stå opp klokka tre om natta, for avisene skulle være levert før klokka seks om morgenen! Det varte ikke så lenge, bare et halvt års tid, for jeg var så trøtt at jeg nesten sovna på skolen.

Men min første ordentlige jobb var på Figgjo Fajanse. Der pusset og slipte jeg tallerkener som skulle videre til dekorering og glasering. Det varte bare et halvt år, så ble jeg lei.

Videre til Sandnes uldvarefabrikk, i fargeriet. Der var jeg bare to måneder, for jeg fikk skabb av å jobbe med ubehandlet ull! Det skremte meg bort derfra.

Så hadde jeg et år på Norway Foods, som maskinstilleri pakkeriet. Vi pakket bokser med brisling o.l  i plast, og deretter i esker. Etter et år var jeg lei der også, og sluttet. En stund gikk jeg på dagpenger.

Men så ble jeg mor og var hjemme til nummer to var blitt 1/2 år. Da begynte jeg å kjøre drosje, noe jeg gjorde i 2 år, til jeg flyttet på gård. Da bodde jeg for langt bort til at det lønnet seg å kjøre frem og tilbake for å kjøre drosje. Så da byttet jeg karriere. Nå fikk jeg bruk for det jeg lærte på jordbruksskolen, jeg ble nemlig landbruksvikar/avløser. Jeg jobbet på gårder rundt i 3 forskjellige kommuner. Med kuer, griser, sauer, høner og geiter. Og så tok jeg kurs i veterinær og sykdomslære for å gjøre jobben enda bedre. Dette var noe jeg virkelig trivdes med! Men etter 4-5 år innså jeg at det ble for tungt for meg. Kroppen ville ikke mer. Så da ble det dagpenger igjen. Men jeg kom meg  på kurs via arbeidskontoret (NAV), og fikk lære meg data. 4 mnd på kurs, Data, lønn og regnskap for små og mellomstore bedrifter, og ut med toppkarakterer. Gøy! Jeg skulle også ha 3 mnd praksis på en arbeidsplass, og ble plassert på et hotell hvor jeg skulle være i resepsjonen og lære alt om datasystemene der. Det ble en flopp!

Jeg begynte der, og var der en mnd, uten å få ta i en datamaskin engang! Jeg ble satt til alt annet enn resepsjonsarbeid! Jeg var på kjøkkenet, jeg serverte i restauranten, jeg var stuepike, og jeg måtte tilogmed stå ute og male benker, med fin kjole på meg!! Ikke holdbart i det hele tatt! Jeg hadde forresten rukket å få en baby til i løpet av de siste årene, og hun var blitt 3 år nå.

Siden det ikke var rette plass på hotellet,fikk jeg praksis i et IT-selskap, hvor jeg fikk utfolde meg og lage ting og lære masse :) Der ble jeg i et halvt år,3 mnd lenger enn jeg egentlig skulle, men de hadde ikke kapasitet til å ansette meg. Så da var det tilbake på dagpenger igjen et års tid eller så, og fikk etterhvert barn nr 4. Nå var det på tide å finne på noe annet.

Så jeg gikk og ba om å få omskolere meg, siden jeg ikke hadde noen fullstendig utdannelse. Og det fikk jeg. Jeg tok 1 års intensivkurs i IT, som tilsvarer to års skolegang. Nå hadde jeg endelligen utdannelse å lene meg på. Som om det hjalp da! Jeg ble gående ca 1 år hjemme og kjedet vettet av meg. Så fikk jeg arbeidssøkerkurs, med praksis i bedrift, på trykkeriet i nabobygget til der jeg gikk kurs. Og jeg storkoste meg og fant fort ut at dette med grafisk arbeid var noe for meg! Men jeg fikk ikke jobb, uansett hvor mye jeg søkte! Men så fikk jeg en god ide. I stedet for å søke jobb, søkte jeg nå praksisplass! Dvs at jeg i realiteten jobbet gratis for bedriften, mens NAV lønnet meg. Og da fikk jeg napp med en gang! På et trykkeri. Og jeg var heldig, for nav sponset meg med en iMac som jeg skulle bruke i arbeidet. Og i og med at jeg hadde dårlig rygg, fikk jeg også tilpasset stol. Jeg jobbet der i et års tid og fikk snakket med NAV og kommunen om å ta fagbrev som grafiker, noe jeg hadde veldig lyst til, og som jeg følte at jeg mestret. Så etter en realkompetansevurdering, fikk jeg godkjent alle teorifag, og kunne begynne med opplæring i bedrift i 4 år. Dessverre kunne jeg ikke gjøre det der jeg allerede jobbet, for de hadde ikke variert nok arbeid til meg. Men jeg fikk komme tilbake der jeg hadde vært utplassert da jeg gikk på kurs, og der stortrivdes jeg! 4 år gikk, og jeg fikk fagbrev, og da kontrakten min gikk ut, kunne de ikke fornye den, siden de var igang med å avvikle den avdelingen jeg jobbet i. Ganske rart å gå derfra uten å ha noen jobb å gå til.  Det gikk ca 1/2 år, og så fikk jeg jobb i Aker Solutions via vikarbyrå. Dette var ikke grafisk, men datasupport. Noe jeg taklet bra, og likte. Og nå fikk jeg jo bruk for IT-utdannelsen min også :) Men dessverre, etter bare 4 mnd, kom finanskrisen og ødela det for meg. De måtte kvitte seg med folk. Og siden jeg var sist inn, måtte jeg først ut. De måtte si opp 8 stykker, i puljer på 2 om gangen. Sånn er livet... Så fikk jeg ny jobb via vikarbyrå. Datahjelp på UiS (Universitetet). Og gjett om jeg gledet meg over å slippe å gå lenge ledig igjen! Men jeg gledet meg for tidlig. Allerede før jeg skulle begynne, måtte de si opp kontrakten, for styret mente at de heller trengte spisskompetanse. Så da var jeg enda uten jobb. Men UiS måtte jo betale for en måneds oppsigelse, og de skulle jo ha valuta for pengene. Så den måneden brukte de masse ressurser på å lære meg opp i systemene sine og få meg kjent med områdene og de forskjellige byggene. Jeg er sikker på at det kostet dem mer å lære meg opp enn det ville kostet dem å bare betale den måneden med oppsigelse, men det er nå så. Jeg var der hvertfall en mnd, og trivdes like godt der som de andre plassene jeg har vært.

Etterpå var det vanskelig å få jobb. Finanskrisen gjorde nok sitt til det tenker jeg. Bedriftene knep igjen pengesekken og det var fryktelig vanskelig å komme gjennom nåløyet. Jeg var på mange intervjuer, men fikk ikke napp.

Så ble jeg syk, og siden har jeg vært borte fra arbeidslivet. Dette var høsten 2009, så man kan vel trygt si at jeg er møkk lei av å gå hjemme! Men dessverre har kroppen min forfalt veldig og jeg har fått både den ene og andre plagen etter kreften.

Men nå har jeg begynt å trene på treningssenter, og skal forsøke å styrke ryggen såpass at jeg kanskje kan klare å gjøre noe uten å bli sengeliggende.  Den som har fulgt bloggen min en stund vet litt om hva jeg har vært gjennom, men det går jeg ikke inn på her. Nå skal jeg hvertfall prøve å få ryggen på G igjen. Eller, om ikke helt på G så hvertfall E eller F! Funker ikke dette er jeg redd jeg ender som ufør, og det er mitt største mareritt for tiden! Men Dette er altså historien min om hva jeg har gjort etter at grunnskolen var ferdig :)

 

Og i morgen skal jeg på sykehuset igjen og få en korreksjon av den første operasjonen etter at jeg begynte rekonstruksjoner, regner med at dette er et av de siste inngrepene på lenge! :) Ønsk meg lykke til da :)

7 kommentarer

frodith

01.10.2013 kl.01:05

Masse masse lykke til :-) Håper alt går bra :-) DU har jammen gjort mye forskjellig :-) Jeg har gjort en del jeg også, mens jeg studerte, før jeg studerte osv.. men siste 15 årene, mest det samme, men LITT forskjellig faktisk da også.. Moro å se alt du har gjort :-) FÅr håpe du får noe du kan gjøre :-) Klemmer<3

muumimamma

01.10.2013 kl.01:15

frodith: Ja jeg har vært innom litt av hvert. Men Når jeg ser etter så har jeg jo ikke vært så lenge på hver plass da, bortsett fra landbruk og trykkeri. Men så er det vel også de jobbene som har appellert mest til meg da :) Og så har jeg hatt LITT uflaks med noen av jobbene :(

frodith

01.10.2013 kl.08:42

Jeg synes det var utrolig mye uflaks du har hatt faktisk, ikke noe gøy. Ting du hadde veldig lyst til som ikke ble særlig av osv... Kjedelig :-( Håper du får gjøre noe du kan, og har lyst til :-) Ha en fin dag Muumimamma :-) Klemmer <3

muumimamma

01.10.2013 kl.09:59

frodith: ja nå var det ikke for å klage jeg sa det altså :) Jeg har har et rikt liv. Med masse opplevelser og erfaringer jeg ikke ville vært foruten :))

Lithanna

01.10.2013 kl.17:13

Åååh, hva er det du IKKE har vært igjennom ?

Uff. Så kjedelig når helsen ikke vil holde. Og det er kutt i arbeidsrankene og vanskelig å få jobb.

Nei- ikke gi opp. Dette kommer til å gå bra.

Heia heia :)!

muumimamma

06.10.2013 kl.15:57

Lithanna: nå mente jeg ikke å klage altså :) ville bare ramse opp hva jeg har drevet med i mitt voksne liv :) Sånn utenom familielivet da :)

Lithanna

06.10.2013 kl.16:07

Du har no fått erfare en masse forskjellig da :)

På godt og vondt.

Skriv en ny kommentar

muumimamma

muumimamma

48, Stavanger

Jeg er en typisk Muumimamma. Halvfeit kjerring med masse unger og en forkjærlighet for vesker! (PS: Nå er jeg ca 20 kg mindre feit enn da jeg opprettet bloggen :) Jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å blogge, men av og til er det ting som bare er litt godt å få ut av systemet liksom.. Jeg tar gjerne imot venneforsepørsler, men da skal du ha interesse for bloggen min, og gjerne ha en blogg som jeg kan fatte interesse for også :) Hvis du bare er ute etter venner på vennelista som kan bidra til at du når topplista, trenger du ikke spørre meg. Vennskap skal være gjensidig... så var det sagt.

Kategorier

Arkiv

hits